Заключителни врати за кариера

Затваряте ли врати в кариерата, когато вземете специализирана работа? Как да решите дали си струва да рискувате да затворите врати зад вас? Четене на чудеса:
Как да решите кога сте на кръстопът на кариерата, ако се появи чудесна възможност, но може да затвори врати. (Най -добрият ми приятел току -що получи страхотно предложение да управлява бизнес в размер на 50 милиона долара, но това е област, която периферна за основната й област на експертиза, слънчева/вятър, така че се притеснява от последствията от LT, въпреки че щеше да разшири набора си от умения.) Какви фактори са важни, когато отваряте една врата и затваряте друга?
Страхотен въпрос, читател А. Говорихме за плюсове и минуси за промяната на кариерата, как да променим кариерата и как да използваме LinkedIn, за да разследваме тайно нова кариера – но не сме говорили за затваряне на вратите на кариерата, като поеме специализирана работа . Наистина съм развълнуван да чуя какво трябва да кажат читателите за този, тъй като очевидно съм поел път в кариерата (медиен закон към модния блог), който ме отклони, малко, от първоначалния ми път в кариерата.
Ето моя $ .02: Всъщност не мисля, че вратите са затворени, дори и да напуснете кариерата изцяло. Може би съм наивен, но мисля, че ако поддържате контактите си, стойте на новините в първоначалната си зона и – когато търсите – изразете конкретен интерес, умения и талант за работата, която е отворена, вие Приятен изстрел. Мисля, че особено там, където оставяте за периферна зона, все още изграждате важни набори от умения, които са свързани с оригиналната област.

Мисля, че също така е важно да се отбележи, че нищо не е изцяло това, което изглежда – „общата“ работа може да ви остави със знания, които са прекалено специализирани, за да се възползват от широко. За адвокатите, например, ако останете в „обща практика“, можете да прекарате години в работа по конкретен случай (или няколко), който има много специфични знания или конкретен модел на факти, свързани с него. Все още се учите как да изследвате и спорите, разбира се, но не получавате изключително общи бизнес знания. От друга страна, ако вземете работа в къща за компания, да, ще се справите с неща, свързани с тази конкретна индустрия (да речем, колебанието на цените на джаджи), но и общи притеснения (като членове на борда, служител Драма и управление на външни адвокати, когато сте съдени за сговор на цената на джаджи). Така че вашата ширина на опита всъщност е по -широка, след като поемете по -малката работа.
И накрая, не забравяйте поговорката за Бог да отвори прозорец, когато животът затвори врата-идеята е, че ако отидете от пазар X до пазар X-SUB-1, може също да откриете, че пазарите y и z вече са отворени за Вие – дори ако X е затворен.
Единственото място, на което може да се предпазя, е, ако оставяте стабилна индустрия за индустрия, която може да се срине изцяло. Бих се притеснявал, че каквито и да е „нови“ умения, които печелите, скоро ще бъде остаряло и по -лошото е, че ако цялата индустрия наистина се срине, пазарът ще бъде залято с хора с подобни набори от умения и вашите мрежови контакти могат да се разбъркат драстично.
Две интересни публикации по тази тема (с различни гледни точки):
Поддържането на отворени възможности може да бъде навреди на кариерата ви [Harvard Business Review]
Как да се специализирате веднага от работа [Бърза компания]

Читатели, какво мислите-когато разглеждате плановете си за кариера на далечни разстояния, трябва ли да внимавате да стесните фокуса си или да променяте изцяло кариерата? Как го оценявате, когато дойдете на кръстопът по този начин?
На снимката: Gwoeii / Shutterstock.
———————————————————————————
N.B. Моля, запазете коментарите си по темата; ThreadJacks ще бъде изтрит по наша собствена преценка и удобство. Тези съществени публикации са предназначени да бъдат източник на коментар на общността по определена тема, която читателите могат да разглеждат, без да се налага да пресяват много несвързани коментари. И така, въпреки че, разбира се, високо оценявам всички коментари от моите читатели, ще ви помоля да уважавате някои граници на съществени публикации като този. Благодаря за разбирането!

Leave a Reply

Your email address will not be published.